Verzorging van uw planten Informatie over de verzorging van planten staat verderop op deze pagina.
Jaarrond inplanten Onze planten worden in in ruime potten gekweekt. U kunt ze hierdoor jaarrond in uw tuin planten.
We kweken onze planten milieuvriendelijk en gebruiken geen bestrijdingsmiddelen op de planten.
Voeding voor rijke bloei Bij alle planten met extra groei- en bloeikracht is het verstandig goede voeding toe te dienen. De planten bloeien aanzienlijk langer en met veel meer bloemen. Op arme grond is het altijd verstandig voeding te geven. We hebben de beste ervaring met de biologische voeding van Ecostyle, die ook op de kwekerij verkrijgbaar is. In maart, mei en juli is het hiervoor de goede tijd. Eenvoudig bij de planten strooien volgens de juiste dosering, 1 kg op 10 m2. Geef geen koemest.
Door deze langwerkende voeding, die een rijkere bloei geeft, in combinatie met de grote diversiteit aan planten, hebben we al ruim 30 jaar nagenoeg geen last van aantastingen in de planten. We adviseren u al meer dan 25 jaar bij aantastingen van bijv. slakken en luizen deze Biologische voeding van Ecostyle bij uw planten te doen, met goed resultaat.
Gebruikte potten Gebruikte potjes, die hier vandaan komen, nemen we graag terug om weer opnieuw te gebruiken!
Op volgorde van bloeitijd: Helleborus, Epimediums, Boompioenen, Pioenen en Botanische Pioenen, Papavers, Hortensia's, Agapanthus, Phloxen, Echinacea's, Hosta's en planten in rust.
Helleborus
Winterbloei Helleborus zijn aantrekkelijk de vroege bloei, de bloeiperiode duurt 10 tot 12 weken afhankelijk van de soort. De 1e bloemen beginnen al in december. De verbloei is erg mooi, soms wel tot begin mei. De bloemen zijn groot, in veel kleuren, van zuiver wit, zachtgeel en groen, roze, rood en donkerpaars tot leigrijs en bijna zwart.
Kleuren Verkrijgbaar in veel kleuren, van zuiver wit, zachtgeel en groen, roze, rood en donkerpaars tot leigrijs en bijna zwart.
Hoogte 20 tot 30 cm.
Bloeitijd De bloeitijd van Helleborus is van december tot begin mei, afhankelijk van de soort. Van veel soorten drogen de bloemen na de bloei mooi, in waardoor de planten tot wel een half jaar sierwaarde hebben in de tuin.
In potten op het terras Helleborus groeien behalve in de border, prima in potten. Mooi op tafel in uw wintertuin of in mooie potten op uw terras. Erg geschikt doordat ze lang bloeien. In goed doorlatende grond oppotten. Goed voeding geven.
Voeding
Snoeien
Mooie kombinaties met Helleborus Helleborus zijn vrolijk te combineren met vroegbloeiende bolletjes, Bosanemoontjes, Epimediums, Lelietjes-van-dalen, Leverbloempjes, Primula's en Varens. Als onderbeplanting bij Hortensia's kunnen Helleborus erg mooi zijn.
Epimediums
Kleuren Een breed palet aan kleuren varierend van wit, creme, diverse tinten geel, rose, rood, oranje, lila, paars.
Hoogte Van 5 cm tot 60 tot 70 cm.
Bloeitijd Gedurende de hele maand april tot half mei.
Standplaats Schaduw en halfschaduw. Een aantal soorten is tevens geschikt voor een zonnige standplaats.
Potten Epimediums in potten planten kan prima mits de afwatering goed is.
Voeding Biologische voeding van Ecostyle eenvoudig bij de planten strooien volgens de juiste dosering.
Snoeien Terugknippen naar wens rond eind februari.
Boompioenen
De Koning der Bloemen Een van de meest spectaculaire planten van de tuin in het voorjaar met grote adembenemende bloemen boven sierlijk ingesneden grijzig groen blad. In het voorjaar uitlopend met ronde knoppen die steeds dikker worden met vaak een bijzondere tekening van streepjes en vlekjes. In het wild groeien Boompioenen in bergen en op rotshellingen met vaak harde wind en koude winters, het zijn geen kwetsbare planten.
Allerlei kleuren Roze, wit, rood, purper, lavendel, abrikoos en allerlei zachte pasteltinten. Vaak met een geel hart of donkere vlekken.
Hoogte 100 tot 250 cm. De meeste soorten worden niet hoger dan 150 cm in het Nederlandse klimaat.
Bloeitijd Boompioenen bloeien de 2e helft van april. Volwassen planten bloeien langer, door de vele bloemknoppen per plant. Het blad van de Boompioen is erg decoratief door sierlijke insneden en de mooie grijsgroene kleur.
Standplaats De entplaats met 10 cm. grond bedekken. Bij zandgrond een dikke laag compost geven. Voor bescherming van de grote bloemen in het voorjaar, op open beschutte plaatsen inplanten, niet te dicht bij of onder bomen. In potten op het terras Boompioenen groeien behalve in de border, prima in potten. Dat wordt in China veel gedaan. In goed doorlatende grond oppotten, liefst in stenen pot, niet te nat in de winter, na 3 tot 4 jaar uitplanten in de tuin. Goed voeding geven.
Voeding Wij adviseren en gebruiken op de kwekerij biologische voeding van Ecostyle, die op de kwekerij verkrijgbaar is. Hiermee stimuleert u een goede knopzetting en kunt u van veel bloemen genieten! Eind februari, april/mei en juli/augustus is het hiervoor de goede tijd. Eenvoudig bij de planten strooien volgens de juiste dosering. Geef beslist geen koemest.
Snoeien Boompioenen hoef je niet te snoeien, alleen dode en zwakke stelen weghalen.
Kleuren Er zijn sierlijke Pioenen met komvormige enkele bloemen, halfgevulde en helemaal gevulde bloemen. In een grote variatie aan kleuren, van wit en zachtrose naar fluwelig dieprood met een goudgeel hart. Vaak heerlijk geurend en de meer gevulde soorten zijn prachtig als boeket.
Hoogte 80 tot 100 cm.
Bloeitijd
De eerste bloei van de Vaste plant Pioenen begint al in de 3e week van april. De meeste soorten bloeien in de 2e helft van mei tot begin juni.
Standplaats
Voeding In een korte tijd in het voorjaar hebben Pioenen een enorme groei- en bloeikracht. Het is belangrijk om al vroeg, begin maart, goede voeding te geven. Pioenen bloeien dan langer en rijker en de plant kan zich beter ontwikkelen. Wij gebruiken en adviseren biologische voeding van Ecostyle, die op de kwekerij verkrijgbaar is. Hiermee stimuleert u een goede knopzetting en kunt u van veel bloemen genieten! In het najaar heeft het blad dan prachtige herfstkleuren. Februari/maart, april/mei en juli/augustus is het hiervoor de goede tijd. Eenvoudig bij de planten strooien volgens de juiste dosering. Geef beslist geen koemest!
Snoeien
Mieren Mieren op de Pioenen likken de bloemknoppen open. Hierna verdwijnen ze weer vanzelf. Dankjewel mieren!
Slappe takken Het is normaal bij Pioenen dat er af en toe een slappe tak aan de plant zit. Deze kunt u het beste meteen diep wegknippen en in de groene kontainer doen, niet op de composthoop.
Herfstkleuren Met voldoende voeding verbloeien Pioenenbladeren in het najaar schitterend van groen naar allerlei tinten kastanjerood en roodbruin.
Winterrust In het najaar trekken de Pioenen zich terug onder de grond om in het vroege voorjaar weer spectaculair uit te lopen. De eerste groeipunten verschijnen al in februari en zijn prachtig!
Botanische Pioenen
Kleuren Geel, wit of rose met zwarte vlekken, rood, rose, cyclaam, diep donkerrood.
Hoogte 50 tot 250 cm
Bloeitijd April en mei
Standplaats
Voeding Wij gebruiken en adviseren biologische voeding van Ecostyle, die ook op de kwekerij verkrijgbaar is. Eind februari, april en juli is het hiervoor de goede tijd. Eenvoudig bij de planten strooien volgens de juiste dosering.
Snoeien
Mieren Mieren op de Pioenen likken de bloemknoppen open. Hierna verdwijnen ze weer vanzelf.
Papavers
Prachtige kleuren Verkrijgbaar in allerlei zachte tinten en felle kleuren van grijswit, lila, oranje en rood tot pruimkleur en chocoladebruin.
Hoogte 40 tot 100 cm.
Bloeitijd De eerste Papavers bloeien al voor half mei, de meeste vanaf eind mei tot half juni. Superpoppies (sinds kort verkrijgbaar) geven vaak een 2e bloei.
Standplaats Geef ze voldoende ruimte.
Sterke planten Papavers lijken teer maar zijn sterke winterharde planten. Zelfs in bloei kunnen ze prima tegen harde wind.
Voeding In maart, mei en juli is het hiervoor de goede tijd. Eenvoudig bij de planten strooien volgens de juiste dosering.
Snoeien In augustus/september lopen ze weer uit met mooie nieuwe bladrozetten die wintergroen zijn.
Zomerrust Papavers trekken zich na de bloei terug onder de grond. Dit is meestal rond de 2e week van juni. Ze lijken dood maar zijn dat niet! Na deze rustperiode komen ze in de loop van de zomer weer fris tevoorschijn voor een nieuwe groeiperiode. Het blad is wintergroen.
Hortens
Kleuren De bloemkleur van Hortensia's is afhankelijk van de zuurgraad van de grond. Meer informatie hierover vindt u in onderstaande tekst bij Hortensia's blauwer/paarser maken. Van de bekende boerenhortensia's (Hydrangea macrophylla) met dikke, bolle bloemschermen in diverse kleuren tot de bijzondere Hovaria Hortensia's waarvan bij een aantal rassen de bloemkleur tijdens de bloei verandert. Ook de schermbloeiers of zogenaamde Lace-cap Hortensia's zijn in verschillende bloemkleuren te koop. Nog meer variatie in bloem en blad is te vinden in de Pluim- en Eikenbladhortensia's met grote pluimvormige bloemen en sierlijk blad en Hydrangea aspera met groot, viltig blad. Een heel opvallende, nieuwe Eikenbladhortensia is Snowflake met dubbele witte bloempjes in dikke trossen.
Hoogte De meeste bol- en schermbloemige Hortensia's worden rond 100 tot 120 cm hoog. Enkele lagere soorten zijn rond 50 cm. Pluim- en eikebladhortensia's varieren van 80 tot 250 cm.
In zon en schaduw Bijna alle Hortensia soorten groeien en bloeien prima zowel op een zonnige plaats als in lichte schaduw en schaduw, mits de grond voldoende vochtige is.
Standplaats Voeg eventueel kompost, potgrond en/of turfmolm aan het plantgat toe en geef de eerste tijd regelmatig water.
In potten op het terras Hortensia's groeien behalve in de border ook prima in potten. Ze zijn veel maanden mooi door de lange bloei. Plant Hortensia's in goed doorlatende, vocht vasthoudende grond. Let u op de afwatering van de potten. Goed voeding geven.
Voeding Wij gebruiken biologische voeding van Ecostyle, die ook op de kwekerij verkrijgbaar is. In maart, mei en juli is het hiervoor de goede tijd. Eenvoudig bij de planten strooien volgens de juiste dosering.
Hortensia's blauwer/paarser maken (Hydrangea macrophylla en serrata): Het verkleuren van Hortensia's van rose naar blauw of omgekeerd is vooral afhankelijk van de zuurgraad van de grond en de aanwezigheid van aluminium en/of ijzer in de grond. In zure grond lossen deze metalen beter op en kleuren Hortensia's blauw. In basische (niet zure) grond kleuren Hortensia's rose. Het blauw worden van Hortensia's kan bevorderd worden door de grond zuurder te maken, bijv. wat turfmolm in het vroege voorjaar door de bovenlaag van de grond te werken en door kali-aluin of aluminiumsulfaat rond de plant te strooien of te gieten. Deze kalie-aluin is op de kwekerij te koop. De dosering is, afhankelijk van de grootte van de Hortensia en de zuurgraad van de grond, 20 tot 100 gram per plant. Strooien om de plant zonder deze te raken of oplossen in water, 100 gram kali-aluin in 5 liter water. Eind augustus tot half september is hiervoor de goede tijd. In februari kunt u dit herhalen. De mogelijkheid tot verkleuren is uiteraard ook afhankelijk van de varieteit. Vrijwel alle Hortensia's bevatten een pigment wat deze verkleuring mogelijk maakt. Een uitzondering hierop vormen bijvoorbeeld Eikenblad- en Pluimhortensia's.
Snoeiadvies - Hydrangea arborescens-varieteiten zoals ‘Annabelle' worden het beste gesnoeid door in het vroege voorjaar de jonge twijgen terug te knippen op de hoogste, sterke, naar buiten gerichte zijknop. Hieruit groeien nieuwe scheuten, die in het hetzelfde jaar zullen bloeien. De oudere twijgen in het vroege voorjaar steeds iets hoger terugsnoeien waardoor de stengels kunnen verhouten en deze de bloemen beter kunnen dragen. De plant geeft nu meer en iets kleinere bloemen die ook beter bestand zijn tegen weer en wind.
- Hydrangea aspera-varieteiten zoals ‘Macrophylla' worden niet of weinig gesnoeid. Alleen een enkele oude of zwakke tak bij een oudere struik wordt gesnoeid.
- Hydrangea macrophylla-varieteiten met bollen en vlakke bloemschermen bloeien op het hout van het voorgaande jaar. De knoppen op het hout, waaruit de bloemen voor het volgende jaar onstaan, zitten vlak onder het bloemscherm van dit jaar. U kunt de planten verjongen door enkele dikke, oude takken in zijn geheel terug te snoeien tot ongeveer 15 cm. boven de grond. Doe dit boven een naar buiten gericht oog. Hieruit groeien nieuwe scheuten, die in het hieropvolgende jaar zullen bloeien.
- Hydrangea serrata-varieteiten worden niet of weinig gesnoeid. Alleen een enkele oude of zwakke tak bij een oudere struik kan worden gesnoeid.
- Pluimhortensia's (Hydrangea paniculata) bloeien op het hout van hetzelfde jaar en kunnen dan ook ieder jaar, in het vroege voorjaar, ver teruggesnoeid worden. Dit zorgt voor grotere bloemen aan de nieuw gevormde scheuten.
- Klimhortensia's (Hydrangea petiolaris) hierbij worden, in het vroege voorjaar, alleen de van de muur uitspringende twijgen gesnoeid.
- Eikenbladhortensia's (Hydrangea quercifolia) worden niet of weinig gesnoeid. Alleen een enkele oude of zwakke tak bij een oudere struik wordt gesnoeid.
Bloemkleuren
Zwarte stelen Er zijn diverse Agapanthus beschikbaar met donkere tot bijna zwarte stelen.
Hoogte
Bloeitijd Volwassen planten bloeien langer door evenals planten die voldoende voeding hebben.
Standplaats
In potten op het terras
Voeding
Snoeien
Overwinteren
Phloxen
Bloemkleuren Bloemen in verschillende vormen en heel veel kleuren uiteenlopend van zuiverwit diverse tinten lila en blauw, van zachtrose tot intens roserood.
Hoogte Van 5 cm tot 120 cm.
Lange bloeitijd De sprankelende bloemtrossen geven een uitbundige en lange zomerbloei. Bloemen van juni tot in september.
Standplaats Zon en half schaduw.
Sterke winterharde planten Phloxen zijn zeer sterke, winterharde planten.
Voeding Regelmatig voeding geven geeft nog meer bloemen.
Snoeien Kotr na het uilopen in het voorjaar tererugsnoeinen tot 5 cm geeft vollere planten.
Echinacea´s
Allerlei kleuren en bloeiwijzen. Bloemkleuren varierend van warmwit naar roomgeel, van vaal- naar feloranje, rose in allerlei schakeringen van zachtrose naar dieproserood. De bloeiwijzen varieren van elegante afhangende lintblaadjes naar stoere grote gevulde bloemen. Bollen met robuuste kegels en lintblaadjes in een horizontaal vlak.
Lange bloeitijd Echinacea's zijn in de zomer zeer rijk- en langbloeiend. Beginnend met veelbelovende knoppen, gevolgd door de opvallende bloemen. Van half juli tot eind september.
Hoogte Van 40 tot 100 cm.
Standpaats Veel zon.
Voeding Enkele malen voeding per jaar geeft meer bloemen, zie bovenstaande informatie.
Snoeien Na de winter kunnen de bloemtakken worden teruggeknipt.
Mooi in potten De meer kompakte soorten zijn ook mooi in grote potten op het terras.
Winterborder Doordat de bloemen prachtig indrogen zijn ze heel mooi in een winterborder.
Hosta´s
Standplaats Grijsbladige Hosta's kunnen behalve in de schaduw ook goed in de zon.
Voeding Door goede voeding, die op de kwekerij verkrijgbaar is, hebben we geen last van slakken in onze Hosta's.
Mooi in potten Behalve in de border zijn Hosta's erg mooi in grote potten op het terras.
Erg winterhard Hosta's zijn winterharde planten.
P Een aantal planten trekt zich in de loop van de lente of de zomer terug. Ze verdwijnen tijdelijk onder de grond, lijken dood maar zijn het niet. Na de rustperiode komen ze weer fris tevoorschijn voor een nieuwe groeiperiode. Dit gelt o.a. voor Papavers, die zich terugtrekken onder de grond van eind juni tot eind augustus, een aantal bos- en schaduwplantjes zoals Corydalis, Bosanemoontjes, Lelietjes-van-dalen en bloembolletjes.
..
|
|